Avrupa Birliği (AB) &
TÜBİTAK
Projeleri
SOCAR Türkiye Ar-Ge merkezinde ulusal ve uluslararası destekli projelerle geleceğin teknolojilerine ışık tutuyoruz. Ar-Ge alanındaki en yetkin kurum ve kuruluşlarla çalışıyor, güçlü iş birliklerimiz sayesinde ürün ve hizmet portföyümüzü sürekli geliştiriyoruz.
Faaliyet alanlarımız arasında, operasyonel verimlilik çalışmaları (katalizör araştırmaları, dijitalleşme), döngüsel ekonomi uygulamaları, çevre dostu proses çözümleri, ürün iyileştirmeleri ve katma değerli yeni ürünlerin geliştirilmesi, yeni kimya teknolojileri ve dijital dönüşüm uygulamaları yer alıyor. Bu kapsamda, 2022 yılı itibarıyla, Avrupa Birliği (AB) ve TÜBİTAK tarafından fonlanmaya hak kazanan toplam 7 adet projemiz bulunuyor.
CO2FOKUS
Avrupa Komisyonu UFUK 2020 Hibe Programı tarafından fonlanan CO2Fokus Projesi ile karbondioksit gazının inovatif katalizörler eşliğinde düşük emisyonlu bir dizel yakıt alternatifi olan dimetil etere (DME) dönüştürülmesi amaçlanıyor. Üç boyutlu yazıcı teknolojileri kullanılarak imal edilen reaktör ve katalizörün yanı sıra katı oksit elektroliz hücresi teknolojisi ile reaksiyonun ihtiyaç duyduğu hidrojenin üretildiği proje sayesinde DME üretiminin endüstriyel ölçekte ve tek aşamada gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
SOCAR Türkiye Ar-Ge olarak; İspanya, Yunanistan, İtalya ve Fransa gibi 15 uluslararası ortağın bulunduğu CO2Fokus Projesi’nin konsorsiyumunda yer almanın gurunu yaşıyoruz. Çalışma süresince geliştirdiğimiz iş birlikleri ve Ar-Ge deneyimlerimizi gelecek dönemde büyüterek yeni projelere hayat vermeyi hedefliyoruz.
CARMOF
Avrupa Komisyonu UFUK 2020 Hibe Programı tarafından fonlanan ve konsorsiyumunda yer aldığımız CARMOF Projesi ile baca gazlarından atmosfere salınan karbondioksitin, inovatif malzemeler ve yöntemler kullanılarak enerji ve maliyet açısından verimli şekilde tutulması hedefleniyor. Proje, CO2’nin yakalanması için gözenekli metal organik kafesler (MOF) ve karbon nanotüpler kullanılarak üç boyutlu yazıcı teknolojileri ile inovatif CO2 tutucu yapıların geliştirilmesini içeriyor. Bunun yanı sıra, vakum ve sıcaklık salınımlı adsorpsiyon teknolojilerinin geliştirilmesi, optimize edilmesi ve endüstrişartlarında test edilmesi de yürütülen çalışmalar arasında bulunuyor.
Uygulamalar sonucunda kimyasal üretim tesislerinde kullanılan yanma gazlarının çevreye olumsuz etkileri azalacağından CARMOF Projesi, sürdürülebilir süreçlerin geliştirilmesi açısından büyük önem teşkil ediyor.
Circular TwAIn
Avrupa Birliği Ufuk Avrupa kapsamında fonlanan ve konsorsiyumunda yer aldığımız ilk dijital uygulamalar odaklı proje ise Circular TwAIn. Petkim’in Etilen Fabrikası’nda çalışmaları devam eden proje ile kimyasal üretim tesislerinde yüksek enerji tasarrufu sağlayacak yapay zeka destekli bir dijital bir araç tasarlıyoruz.
Circular TwAIn Projesi sonunda yapay zeka uygulamaları ile kimyasal üretim süreçlerinin karbon ayak izi azaltılırken enerji verimliliğinin en yüksek noktaya çıkarılması hedefleniyor.
LOUISE
Katı atıklardan kimyasal döngü yöntemiyle enerji ve saf CO2 elde etmeyi mümkün kılan bir kimyasal süreç ve sistem geliştirilmesini hedefleyen LOUISE projesi, Avrupa Komisyonu UFUK 2020 Hibe Programı tarafından fonlanan diğer bir projemiz. LOUISE ile enerji ve saf CO2 gazı elde ederek endüstriyel katı atıklara değer kazandırılmasına yönelik yenilikçi bir sürecin ticari öncesi gösterimine öncülük ediyoruz.
NEFERTITI
Aralık 2020 itibarıyla fonlanmaya hak kazanan NEFERTITI Projesini 2021 yılından itibaren; İspanya, Çin, ABD, İrlanda, Hollanda ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi gibi ülkelerden 10 uluslararası şirketin ortaklığında yürütüyoruz. Proje konsorsiyumunda yer alan tek Türk şirketi olarak çalışmalarımızı inanç ve kararlılıkla sürdürüyor, yenilenebilir enerji alanında önemli kazanımlar elde ediyoruz.
Proje kapsamında karbondioksit ve suyun yapay fotosentez süreciyle yoğunlaştırılmış Güneş enerjisi kullanılarak değerli kimyasallara dönüştürülmesi amaçlanıyor. Bu sayede, etanol ve izopropanol gibi değerli kimyasalları sadece yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak üretmeyi hedefliyoruz.
SAYEM FAZ 2
TÜBİTAK-SAYEM (Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması) kapsamında ”3D-Eklemeli İmalata Yönelik Yerli ve Özgün Tasarım, Malzeme, Üretimi ve Tezgah Teknolojilerinin Geliştirilmesi’’ başlıklı proje başvurumuz, TÜBİTAK Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları çerçevesinde, atanan tüm hakemler tarafından yüksek not alarak desteklenmeye değer bulundu. Projede, Türkiye ve dünya çapında tanınan, konusunda uzman 23 proje ortağı firma ve üniversite yer alıyor.
BIOLINK
TÜBİTAK 1509 - Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı tarafından fonlanmaya hak kazanan diğer bir projemiz BIOLINK ile meyve-sebze üretimi yapan İspanya menşeli bir şirketin (Los Masos) paketlemede kullanacağı inovatif malzemeler geliştiriyoruz. Projede, biyo-temelli, biyolojik olarak parçalanabilen plastik kapların ham maddelerinin tasarlanacak döngüsel bir süreçle sentezlenmesini ve uygulanmasını hedefliyoruz. İspanyol üreticinin yanı sıra Türkiye’den Celal Bayar Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi de proje ortaklarımız arasında bulunuyor.
4D HYDROGEN
TÜBİTAK 1509 - Türkiye'den ASPİLSAN'ın koordinatörlüğünde, Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı tarafından finanse edilen “4D HYDROGEN" projemiz, 1 Haziran 2023 tarihi itibariyle ulusal ve uluslararası 7 proje ortağımızla birlikte başladı. Projede, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretilen yeşil hidrojeni amonyak üretim sürecinde kullanabilmeyi hedefliyoruz. Projemiz ayrıca, amonyak sürecinin karbonsuzlaşmasını sağlamayı amaçlayarak, yenilenebilir enerji ve yeşil hidrojenin amonyak üretimiyle entegre edilmesini içeriyor. Amonyak, hidrojen taşıyıcısı olarak kullanılabilirliği ve deniz ulaşımında potansiyel bir yakıt olarak etkin rol oynayabilmesi nedeniyle, enerji dönüşümü ve net sıfır karbon emisyonu hedeflerimize büyük ölçüde katkı sağlayacak.